Reprezentantii autoritatilor subliniaza: Oamenii trebuie sa isi asigure locuintele

Inundatiile din Galati, care au avut loc la inceputul lunii septembrie, au atras atentia asupra gradului in continuare scazut de cuprindere in asigurare a locuintelor. Interventiile directe ale Guvernului, care a aprobat plata unei sume de 25 mil. lei din Fondul de Urgenta pentru a ajuta persoanele afectate, contribuie la mentinerea atitudinii iresponsabile a actorilor implicati. Reprezentantii autoritatilor atrag atentia ca proprietarii trebuie sa isi protejeze locuinta printr-o polita de asigurare.

227 de case distruse in urma inundatiilor din Galati

Conform celui mai recent bilant realizat de autoritati, inundatiile care au avut loc in urma cu doua saptamani in judetul Galati au afectat in total 39 de localitati. Un numar de 3.443 de locuinte au suferit pagube. Au fost identificate 227 de locuinte distruse de inundatii, dintre care 15 deja prabusite, restul fiind in pericol de prabusire. Toate aceste cladiri distruse sunt situate in mediul rural. In total, 2.355 de familii au fost afectate (6.211 persoane) de aceste fenomene meteorologice, 9 persoane au murit si peste 8.000 au fost evacuate.

De asemenea, aproape patru mii de hectare de suprafete agricole, 800 de hectare de pasune si 150 de hectare de padure au fost distruse in urma inundatiilor. In plus, distrugerile inregistrate la drumurile judetene, satesti si la podete au fost evaluate la peste 7 mil.lei, din care 2,4 mil. lei reprezinta numai costurile refacerii drumurilor judetene, conform estimarilor Inspectoratului de Stat in Constructii.

Casele din zonele rurale - fara asigurare

Potrivit unei estimari realizate de ALLIANZ-TIRIAC, mai putin de 10% dintre familiile afectate de inundatiile de la Galati vor primi despagubiri de la asiguratori pentru refacerea caselor sau inlocuirea bunurilor. Conform reprezentantilor companiei, aceasta situatie nu este una singulara, tinand cont de faptul ca si in anii trecuti s-au produs inundatii in mediul rural, iar raportate la valoarea pagubelor la gospodarii, sumele acordate de asiguratori drept despagubiri au reprezentat, mereu, un procent format dintr-o singura cifra.

Conform datelor PAID - Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, in luna august, doar 12.080 de polite obligatorii de locuinte erau in vigoare in judetul Galati, mai putin de jumatate dintre acestea (5.529) corespunzand mediului rural.

Guvernul a aprobat un ajutor de 25 mil. lei pentru sinistratii din Galati

In urma inundatiilor din septembrie, prefectul judetului Galati si presedintele Consiliului Judetean Galati au fost imputerniciti sa fundamenteze proiecte de hotarari de guvern privind alocarea unor sume din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2013, pentru lucrarile de refacere a caselor prabusite sau cu risc imediat de prabusire, precum si pentru refacerea infrastructurii din zonele afectate, se precizeaza intr-un comunicat remis in urma cu o saptamana de Prefectura Galati. Din acel moment au demarat si anchetele sociale in localitatile care au fost inundate, pentru a se identifica exact numarul persoanelor afectate si care urmeaza sa primeasca ajutoare financiare de urgenta in valoare de 1.000 lei / familie.

Prin urmare, pagubele inundatiilor din judetul Galati, estimate la circa 25 mil. lei, vor fi acoperite din Fondul de Interventii de Urgenta. Astfel, in cadrul sedintei de Guvern de pe 18 septembrie a.c., s-a initiat Programul "Reconstructia, consolidarea si repararea caselor de locuit distruse sau avariate de calamitatile naturale din anul 2013". Astfel, casele distruse se vor reconstrui cu finantare de la bugetul de stat in cazul in care nu pot fi reconstruite in regie proprie de catre proprietarii acestora datorita incapacitatii fizice si/sau lipsei surselor de finantare.

Cu toate acestea, Premierul Victor PONTA a intarit ideea ca oamenii trebuie sa isi asigure locuintele. "N-as vrea ca mesajul sa fie 'Nu va faceti asigurare ca intervine Guvernul intotdeauna'. Intervine Guvernul cand poate si cand sunt situatii cu totul si cu totul speciale", a declarat Victor PONTA, citat de MEDIAFAX.

Ideea este sustinuta si de Aurelia CRISTEA, Deputat PSD de Cluj, care subliniaza necesitatea ca oamenii sa constientizeze riscurile la care se expun, atragand atentia ca interventiile directe ale Statului continua cercul vicios al lipsei de responsabilitate al celor implicati - atat autoritati, cat si proprietari.

"Nu cred ca trebuie sa mai incurajam plata de la bugetul statului a iresponsabilitatii celor care nu respecta in primul rand legislatia in vigoare. E cazul sa intelegem fiecare dintre noi ca orice regula nerespectata ne costa bani si asta inseamna risipa. Efectul ei sunt conditiile de viata mai proaste. Cu fiecare interventie directa, prin alocarea de fonduri publice pentru recuperarea daunelor, continuam cercul vicios al lipsei de responsabilitate reala, atat din partea administratiei, cat si din partea celor expusi direct la efectele dezastrelor naturale", a declarat Aurelia CRISTEA.

"Este imperios necesar ca toate guvernele, de acum incolo, sa recupereze timpul pierdut pentru implementarea politicilor publice care sa duca la schimbarea mentalitatii: oamenii nu mai trebuie sa astepte, de fiecare data, ca Statul sa intervina. Ei trebuie sa se foloseasca de instrumentele de protectie create, mai ales atunci cand vine vorba de dezastrele naturale", a adaugat Aurelia CRISTEA.

Legea 260/2008 cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca toti proprietarii de locuinte sa se asigure obligatoriu impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor si stipuleaza faptul ca autoritatile nu acorda despagubiri pentru cei care nu si-au asigurat imobilele. De asemenea, acest act normativ prevede aplicarea unei amenzi celor care nu isi asigura casele, in valoare de pana la 500 lei.

 

Sursa: 1asig.ro

Calculator
preţuri asigurăriCalculeaza pret