Noi modificari legislative la asigurarile obligatorii pentru locuinte

In urma noilor modificari asigurarea obligatorie a locuintei va putea fi cumparata atat de la actionarii Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), cat si de la alti asiguratori, dupa ce acestia vor incheia protocoale de colaborare cu PAID, a anuntat Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Anterior, politele puteau fi cumparate numai de la actionarii PAID.
Asigurarea locuintelor impotriva dezastrelor este obligatorie si separata de cea facultativa.

Obligatia consta in cumpararea unei polite PAD emisa de catre PAID. In prezent, polita poate fi cumparata in acest moment de la toate societatile membre PAID sau de la toate societatile care vor incheia protocoale de colaborare cu PAID.
Pretul unei polite PAD este de 10 euro sau 20 de euro, in functie de materialul din care este construita locuinta, si asigura o despagubire maxima de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.
Cei care doresc asigurarea locuintei pentru o suma mai mare (asigurare facultativa) au optiunea sa incheie suplimentar contracte de asigurare pentru acoperirea eventualelor pagube care depasesc plafonul asigurat obligatoriu.
In acest caz, asigurarea obligatorie (polita PAD) si cea facultativa trebuie incheiate separat.
Asigurarile facultative care includ acoperirea riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii raman in vigoare pana la expirare.
La momentul expirarii asigurarii facultative, proprietarii sunt obligati sa incheie o polita PAD separata fata de asigurarea facultativa.
Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni.
Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu isi asigura locuintele vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei.
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), compania care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, a inregistrat in primul trimestru din 2013 un profit de peste 2 milioane de lei (aproximativ 530.000 euro). In 2012, PAID a avut o pierdere de 2,8 milioane lei (640.000 euro).
Pool-ul s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Gothaer Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID.

                                                                                   Discuta acest subiect pe FORUM
Calculator
preţuri asigurăriCalculeaza pret