Daunele auto continua sa domine cu autoritate despagubirile platite de asiguratori

Despagubirile generate de cele doua clase importante de asigurari auto, CASCO si RCA, continua sa detina cea mai mare pondere din totalul daunelor platite de asiguratorii locali la noua luni. Astfel, din cele 3,13 mld. lei achitate de companiile de asigrari din Romania, peste 89% (2,79 mld. lei), au provenit din asigurarile auto, arata datele Autoritatii de Supraveghere Financiare.

De altfel, ponderea acestora s-a mentinut relativ constanta in ultimii cinci ani, mentinandu-se intre 85 si 90% (89,11% in T3 2013). Pe de alta parte, analizate separat, subscrierile si daunele platite pe Casco si RCA au avut evolutii inverse.

Asadar, in comparatie cu sfarsitul lui septembrie 2009, primul an de scadere a subscrierilor pe Casco, dar cel mai nefast din punct de vedere al despagubirilor (2,18 mld. lei), daunele achitate de asiguratori au scazut de la an, la an, ajungand la 1,35 mld. lei la finele lui septembrie 2013.

Jucatorii din piata afima ca "era inevitabil ca, odata cu scaderea subscrierilor, pe fondul prabusirii vanzarilor de masini noi, sa se reduca si despagubirile. Un motiv de ingrijorare este ca s-a ajuns sa se plateasca mai mult decat se incaseaza". Acest aspect a fost cu atat mai clar la finele celui de al treilea triemstru din anul in curs, cand cifrele oficiale arata ca asiguratorii Casco au platit despagubiri de 1,35 mld. lei, desi au incasat 1,33 mld. lei.

Pe de alta parte, clasa RCA a cunoscut cresteri constante ale subscrierilor, in ultimii trei ani, pana la 1,83 mld. lei in T3 2013, fara sa atinga insa nivelul maxim inregistrat in perioada similara din 2010 (1,90 mld. lei). Totusi, daunele platite s-au mentinut pe un trend constant crescator incepand cu 2008 (870 mil. lei), ajungand la 1,43 mld. lei, la sfarsitul lui septembrie 2013.

"Motivul principal al majorarii constante a a despabubirilor pe RCA il reprezinta daunele pentru vatamari corporale si deces, iar tendinta se va mentine. Limitele de despagubire au crescut si ele in aceasta perioada, ca si nivelul de informare al pagubitilor. Aceste aspecte vor mentine si in anii urmatori pe crestere valoarea totala a daunelor platite pe RCA. Prin urmare, companiile trebuie sa ajusteze corespunzator nivelul tarifelor", afirma asiguratorii.

In prezent, limita de despagubire pe RCA este stabilita la 1 mil. EUR per eveniment pentru daune materiale si 5 mil. EUR pentru vatamari corporale si deces.

Sursa: 1asig.ro

Calculator
preţuri asigurăriCalculeaza pret