Brokerii detin trei sferturi din piata RCA. EXCLUSIV: Topul brokerilor la finalul lunii septembrie

Piata de brokeraj in asigurari a incheiat primele trei trimestre ale anului curent cu un volum total de prime brute intermediate de 662 mil. EUR, in crestere cu peste 10% fata de septembrie 2012. Totodata, ponderea pietei de brokeraj in totalul pietei de asigurari s-a majorat pana la 47%, dupa ce, in urma cu nu mai putin de cinci ani (septembrie 2008), acelasi indicator se situa la 30%. 

Cresterea pietei de brokeraj in totalul pietei de asigurari se datoreaza, pe de o parte, unei deprecieri de circa 22% (sau 400 mil. EUR in valoare absoluta) a intregii piete de asigurari, respectiv a majorarii volumului de intermedieri cu pana la 112 mil. EUR din 3T 2008 pana in 3T 2013.
Pentru ianuarie-septembrie a.c., datele centralizate de INSURANCE Profile indica pentru piata de brokeraj in asigurari un portofoliu de prime intermediate format in principal din asigurari auto - 75% (din care 46% -RCA, respectiv 29% - CASCO) si asigurari property - circa 13% din total. Restul portofoliului a fost completat de asigurari de viata (3,4%), raspundere civila generala - 2,4%, credite si garantii - 1,5% sau polite de pierderi financiare - circa 1%.

Totodata, cifrele comunicate de companiile de brokeraj/asigurari indica faptul ca 73% din totalul pietei de asigurari RCA, respectiv mai bine de 62% din totalul segmentului CASCO, a fost generat de companiile de intermediere in asigurari. In acelasi timp, brokerii au generat circa 38% din totalul subscrierilor realizate pe linia de asigurari property, 27% din totalul asigurarilor de raspundere civila, respectiv doar 8 puncte procentuale din segmentul de asigurari de viata.
In ceea ce priveste ierarhia companiilor de brokeraj, realizata dupa criteriul volumului de prime intermediate, comparativ cu primul semestru al anului in curs, la "varful" clasamentului, aceasta nu a suferit schimbari semnificative. MARSH Broker a incheiat primele trei trimestre cu un volum de prime brute intermediate de circa 41,4 mil. EUR (in crestere cu 8,5% fata de 3T2012), clasandu-se pe prima pozitie. SAFETY Broker a ocupat a doua pozitie - pe fondul unei majorari de peste 58% ale volumului de afaceri, in vreme ce PORSCHE Broker, incheie Top 3 (prime brute intermediate de 25,8 mil. EUR).

Gradul de concentrare al pietei s-a situat la circa 16% pentru primele trei companii din piata, in vreme ce, pentru primele 20 (dintr-un total de 586) acelasi indicator totalizeaza peste 45%.

Sursa: 1asig.ro

Calculator
preţuri asigurăriCalculeaza pret