Asigurari auto RCA si asigurari locuinte in Cluj Napoca

Scurta descriere, amplasare si provenienta numelui 
Municipiul Cluj-Napoca este situat în zona centrală a Transilvaniei, având o suprafaţă de 179,5 km2. Situat în zona de legătură dintre Munţii Apuseni, Podişul Someşan şi Câmpia Transilvaniei, se întinde pe văile râurilor Someşul Mic şi Nadăş, şi prin anumite prelungiri pe văile secundare ale Popeştiului, Chintăului, Borhanciului şi Popii. 
Numele de Cluj provine din latinescul Castrum Clus, folosit pentru întâia oară în secolul al XII-lea pentru a desemna cetatea orasului medieval din acest loc. Toponimul Clus are semnificația de „închis” în latina și se referă la dealurile care înconjoară orașul. In 16 octombrie 1974 Nicolae Ceausescu semneaza un decret al Consiliului de Stat prin care municipiului Cluj i se atribue numele de Cluj Napoca.

Populatia municipiului Cluj Napoca

Conform recensamantului din 2011 populația municipiului Cluj-Napoca se ridică la 324.576 de locuitori, în creștere față de recensamantul din 2002, când se înregistraseră 317.953 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt romani (75,71%). Principalele minorități sunt cele de maghiar (15,27%) și romi (1,01%). Pentru 7,14% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocsi (65,62%), dar există și minorități de reformanti (9,73%), romano-catolici (4,6%), greco-catolici (4,36%), penticostali (2,49%) și baptisti (1,11%). Pentru 7,91% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Economia Clujului

Principalii investitori străini în municipiu provin din Ungaria, Luxemburg, Italia și Statele Unite. Sectorul serviciilor financiare și cel IT sunt reprezentative la nivel local. Multe dintre afacerile cu anvergura nationala se desfasoara in Cluj-Napoca, oras privilegiat ca asezare geografica si situat pe locul intai, dupa Bucuresti, ca potential economic, social si uman. 
Principalele atuuri pe care le detine, in acest moment, Clujul sunt: forta de munca specializata, infrastructura de transport dezvoltata (inclusiv aeroportul, a carui pista si oferta de servicii sunt in extindere), vocatia multiculturala, potentialul turistic, mediul de afaceri dinamic si rata scazuta a somajului, care se situeaza sub 4%.
In semn de recunoastere, Ambasada Americana din Bucuresti a acordat Clujului titlul de "Oras de 5 stele", pentru simplificarea procedurilor birocratice din administratia locala.
Din punctul de vedere al industriei financiar-bancare, nu mai putin de 25 de banci au sucursale in Cluj-Napoca, dintre care 10 si-au dezvoltat si o retea de agentii. Cea mai mare banca locala, Banca Transilvania, a pornit de aici, fiind a noua, in ierarhia bancilor din Romania.
De asemenea, in Cluj sunt reprezentate si marea majoritate a societatilor de asigurare-reasigurare din tara, precum si numeroase fonduri de investitii si firme de brokeraj.

Piata asigurarilor in Cluj Napoca

Activitatea asiguratorilor de viata din Cluj-Napoca este influentata direct si de profilul psihologic al locuitorilor din aceasta zona. "Este bine cunoscut faptul ca ardelenii iau destul de greu decizii legate de bani, astfel incat vanzarea politelor se realizeaza mai mult pe baza de incredere", considera un reprezentant al AVIVA.
Tot specificul psihologic al ardelenilor duce, insa, si la un grad mare de fidelitate al clientilor fata de asiguratorul de viata. Acesta este motivul pentru care rata de retentie in Cluj este de peste 90%. 
Orientati spre construirea relatiilor pe termen lung, asiguratorii de viata de aici utilizeaza o forta de vanzare formata atat din persoane tinere, cat si cu experienta (acestea din urma actionand, in special, pe segmentul corporate), pentru a satisface exigentele unei clientele cat mai diverse.
Se poate deja aprecia ca evolutia pietei de profil din orasul considerat a fi  locomotiva economica a Ardealului este influentata in mod direct si evident de catre un adevarat "boom" economic local. Clujul este cu adevarat o locomotiva economica a Ardealului, in conditiile in care majoritatea sectoarelor din industrie si servicii au inregistrat o rata de dezvoltare imbucuratoare.
Astfel, industria si serviciile au cunoscut un avant semnificativ in ultimii ani, fiind extrem de vizibila evolutia sectorului constructiilor, atat in ceea ce priveste locuintele individuale si colective, cat si in ceea ce priveste dezvoltarea centrelor de afaceri. In acelasi timp, au fost lansate si o serie de proiecte imobiliare de mare anvergura.
Dezvoltarea sectorului constructiilor este, conform asiguratorilor vizitati, si una dintre cauzele principale ale cresterii accelerate a politelor tip CAR, precum si a celor de tip property, incheiate de catre persoanele juridice. Iata de ce asigurarile de raspundere a constructorilor, CAR, au inregistrat cea mai mare crestere fata de orice alta clasa de asigurari.
In acelasi timp, o majorare substantiala a subscrierilor se realizeaza si pe asigurarile de tip CASCO, in primul rand ca urmare a numarului mare de autovehicule achizitionate prin diferite forme de finantare. Cluj-Napoca este un oras din ce in ce mai afectat de trafic, de numarul mare de masini. Numarul asiguratilor a crescut si el, dar, in acelasi timp, a crescut si rata daunei pe acest segment.
"Asigurarile sunt un domeniu in plin avant in economia clujeana, acestea mergand la brat cu alte ramuri economice, cum ar fi constructiile. Astfel, putem spune ca asigurarile de risc pentru constructii capata o cota incurajatoare in portofoliul sucursalei noastre", a dezvaluit Directorul ASIROM Cluj.
Cand ne referim la maturitatea pietei nu ne referim numai la echilibrul portofoliului, ci si la atitudinea clientilor fata de conceptul de asigurare.
Totodata, piata de profil din judet mai este caracterizata si prin existenta unui numar mare de brokeri de asigurare cu sediul in Cluj sau de sucursale ale unor brokeri importanti din Bucuresti. O trasatura specifica a acestui segment este si aceea ca cei care se ocupa de domeniul asigurarilor generale. Din punctul de vedere al colaborarii cu intermediarii in asigurari, Clujul poate fi definit si ca un judet al extremelor. Astfel, companiile vizitate aveau intre (doar!) 2% si (peste!) 90% din politele subscrise incheiate prin intermediari.
Daca in ceea ce priveste asiguratorii care au o pondere mare la acest capitol nu sunt necesare prea multe explicatii, in ceea ce ii priveste pe cei cu o pondere mica justificarea furnizata de catre acestia este ca "vina" o poarta "o orientare excesiva a atentiei intermediarilor spre marimea comisionului", conform explicatiilor unuia dintre liderii locali intalniti. In acelasi timp, intermediarii contra-argumenteaza, reprosandu-le partenerilor faptul ca unele dintre companiile de profil isi incalca, uneori, mult prea usor, promisiunile contractuale in ceea ce priveste plata rapida a daunelor pentru asigurarile RCA.

Ceea ce a fost subliniat insa, atat de catre asiguratorii vizitati, cat si de catre brokerii intalniti, a fost faptul ca activitatea consultantilor financiari va deveni din ce in ce mai importanta pe fondul implementarii noului sistem multipilon al pensiilor private.

Desi introducerea acestuia este considerata drept "afacerea deceniului" in Romania, brokerii vizitati erau nemultumiti de faptul ca era necesara autorizarea de societati separate pentru a desfasura activitati de intermediere pe Pilonul II si pe Pilonul III, ceea ce genera, declarau acestia, costuri nejustificat de ridicate.

Transportul in municipiul Cluj

Municipiul are acces direct la magistralele feroviare și rutiere care îl traversează, lucru care asigură legătura cu principalele orașe ale țării și cu centrele regionale, atât pentru călători cât și pentru marfă.
Cluj-Napoca este traversat de drumul european E 60, totuși, lipsa legăturilor rutiere cu Coridorul 4 European împiedică intrarea orașului în circuitul european, însă este avută în vedere realizarea unei autostrăzi Sebeș - Turda până în 2016, care sa facă conexiunea rapidă cu Coridorul 4 European. De asemenea, lipsa interconectării rapide cu partea de est (în special nord-est) a țării  privează Clujul de legăturile necesare cu aria sa de influență economică.
Municipiul se mai poate lauda si cu Aeroportul International Avram Iancu Cluj (CLJ) care este amplasat în partea estică a orașului, între strada Traian Vuia și albia râului Someșul Mic (la 6 km distanță de centrul orașului). În anul 2009 a fost inaugurat un terminal modern, cu o capacitate de 750 de pasageri/oră, iar in 2013 a fost inaugurată o nouă pista de 2100 de metri și 45 de metri lățime, cu un sistem de balizaj luminos de categoria a II-a. Procesul de modernizare continuă, fiind în derulare o serie de noi proiecte precum prelungirea noii piste până la 3500 de metri, realizarea unui terminal cargo, realizarea unei parcări supraterane și a unui hotel.
Municipiul este străbătut de 662 km de străzi, din care 443 km sunt echipați cu facilități moderne (structură stradală, echipamente pentru servicii publice). Transportul în comun se realizează pe 342 km din rețeaua de drumuri interne, prin intermediul mai multor linii autobuz, troleibuz și tramvai. Sistemul de taximetrie se dovedește a fi de asemenea foarte performant intrucat in Cluj-Napoca există mai multe companii de taxi autorizate care practica tarife egale.

Calculator
preţuri asigurăriCalculeaza pret