Afla totul despre politele RCA false, ce drepturi ai si cum poti evita neplacerile

In ultima vreme, tot mai multe companii de asigurari au fost escrocate de asa-zisi agenti sau brokeri de asigurari, care vand polite RCA false, dupa care dispar cu banii. In caz de accident, soferii se trezesc fara asigurare, fiind nevoiti sa-si achite din buzunar reparatiile la masini. 
O noua modalitate de a face bani iliciti pe spatele detinatorilor de autoturisme, dar si a firmelor de asigurari, a luat amploare in ultima perioada. Este vorba de intermediarii companiilor de asigurare, asa-zisi brokeri, care vand polite RCA false in numele asiguratorilor. Brokerii dispar cu banii, iar clientii raman si neasigurati, si cu banii dati. Prejudiciul se realizeaza simplu, iar rezolvarea situatiei necesita timp si nervi.
Sistemul functioneaza simplu si eficient pentru asa-zisii brokeri. Concret, intermediarii emit polite RCA, dar uita sa mai depuna banii si borderourile la societatea de asigurari. Automat, asiguratii nu se mai regasesc in baza de date CEDAM, astfel incat, in caz de accident, masina apare ca fiind neasigurata. Surpriza apare in momentul in care clientului ii este adus la cunostinta faptul ca seria respectivei polite, desi cu stampila companiei pe ea, nu apare in baza de date CEDAM. Practic, nu este suficient ca o polita sa aiba datele companiei pentru a fi valabila. Intermediarii au avut grija sa scape basma curata si apeleaza la un truc foarte simplu: declara pierdute respectivele borderouri. Astfel, clientul cumpara o polita care nu este valabila, iar compania de asigurari este obligata, conform legii, sa-l despagubeasca. Numai ca aceasta operatiune poate dura si luni bune, timp in care pagubitii trebuie sa plateasca daunele, care, teoretic, ar fi trebuit sa fie platite de asigurator. 

UNSAR: Exista o mare problema cu intermediarii
Presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), Cristian Constantinescu, a atras atentia, recent, asupra problemelor cu care se confrunta societatile de asigurare. Noi, societatile de asigurari, ne trezim ca avem un client care reclama o dauna si nici nu stim ca figureaza in portofoliul de clienti ai societatii, pentru ca polita n-a ajuns niciodata la noi, a spus Constantinescu.
CSA: Brokerilor li se pregateste ceva
Inmultirea cazurilor de inselaciune comise de unii brokeri de asigurare i-a determinat pe reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sa sara in ajutorul companiilor de asigurari. Directorul departamentului reglementari din cadrul CSA, Paul Mitroi, a declarat pentru ziarul Gardianul ca potrivit unui proiect de ordin pentru punerea in aplicare a normelor privind registrul agentilor de asigurare vor exista norme mult mai dure si pentru brokeri. CSA va reglementa activitatea brokerilor. Astfel, toate persoanele fizice sau juridice care au calitatea de agenti de asigurare si de subagenti trebuie sa fie inregistrate si vor primi un cod unic, a declarat Mitroi. Tot in aceasta norma s-au definit si spatiile in care brokerii isi pot desfasura activitatea. Prin spatii corespunzatoare se inteleg sediile principale sau secundare ale asiguratorului, in spatiile principale sau secundare ale clientilor persoane juridice sau la domiciliul sau resedinta persoanei fizice care urmeaza sa fie asigurata, a explicat Paul Mitroi. Acesta a adaugat ca cel mai important aspect pe care cei care doresc sa incheie o polita RCA trebuie sa-l aiba in vedere este verificarea identitatii brokerului. Respectivii brokeri trebuie sa prezinte clientilor legitimatia. Pe respectiva legitimatie va exista un cod unic, care trebuie sa se regaseasca si pe polita si pe chitanta care o va inmana clientului, a explicat Mitroi.

Cum procedezi daca ai cumparat o asigurare RCA falsa?

Asiguratorul.com tine sa mentioneze faptul ca daca sunt si printre intermediarii de asigurari, respectiv brokeri si agenti de asigurari persoane rau intentionate care doresc sa obtina venituri ilicite nu ar trebui sa afecteze buna activitate a persoanelor de buna credinta si brokerilor/agentilor care desfasoara o activitate in mod absolut legal, astfel incat va punem la dispozitie o serie de informatii care ar trebui sa va ajute in deosebirea unui broker/ agent de buna credinta de unul rau intentionat.

In primul rand un broker, agent sau un site de vanzari online de produse de asigurare va avea mereu la vedere datele de contact si elementele distinctive cum ar fi: sediu, cod de inregistrare la Registrul Comertului, C.U.I. nr. agent, nr. legitimatie, nr. de inregistrare la Registrul Brokerilor, pentru site-urile de vanzari onine trebuie specificat detinatorul si administratorii acestuia, nr. de inregistrare la Registrul General la Autoritatea de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, mai lipseste doar sa fiti atenti la aceste detalii si eventual sa le verificati in cazul in care sesizati ceva nereguli.
Asiguratorul.com va reminteste un comunicat al ASF: "Neplata primelor de asigurare de către intermediar către societatea de asigurare nu afectează în niciun fel valabilitatea poliţelor de asigurare emise în numele societăţii de asigurare. Decontările între societăţile de asigurare şi intermediari ţin strict de contractul între părţi, fără să afecteze valabilitatea poliţelor", preciza autoritatea cu ceva timp in urma.
Inca un instrument cu ajutorul caruia va puteti proteja impotriva fraudelor este verificarea politei in baza de date CEDAM accesand acesta pagina click aici. Inconvenientul aici ar fi ca actualizarea bazei de date nu se face instantaneu, aici contribuind mai multi factori cum ar fi: modul de comunicare al asiguratorului catre aceasta baza de data, actualizarea informatiilor de catre adminstratorii bazei de date CEDAM, etc. In cazul in care in maxim 5 zile polita dumneavoastra nu se regaseste in aceasta baza de date cu siguranta ceva nu este in regula si va recomandam sesizarea oraganelor abilitate.

                                                                           Discuta acest subiect pe FORUM

 

Calculator
preţuri asigurăriCalculeaza pret