Reglementarea daunelor morale - una dintre prioritatile pietei de asigurari

Reglementarea si normarea despagubirilor acordate pe segmentul vatamarilor corporale reprezinta, in contextul cresterii volumului daunelor platite pe acest segment, una dintre problemele prioritare pentru piata asigurarilor auto din Romania.

"Escaladarea fara precedent a pretentiilor prezentate in instantele din Romania creeaza grave prejudicii pietei de asigurari si are un impact deosebit de grav si in piata de reasigurari, care an de an acorda conditii din ce in ce mai dure asiguratorilor", puncteaza Radu MUSTATEA in scrisoarea sa de candidatura pentru functia de Presedinte al BAAR.

BAAR - Biroul Asiguratorilor Auto din Romania, organism care ii reuneste pe toti asiguratorii locali autorizati sa practice RCA si Carte Verde, isi va desemna noua conducere pe 19 decembrie, Liviu STOICESCU si Radu MUSTATEA fiind cei doi candidati pentru functia de Presedinte al Consiliului Director.

In acest context, Radu MUSTATEA considera necesar initierea unui dialog cu Autoritatea de Supraveghere Financiara in scopul reviziurii Normei RCA, care, in acest moment, nu prevede decat o limita superioara de despagubire a despagubirilor pentru vatamari corporale si deces. 

De asemenea, extrem de important este, in viziunea lui Radu MUSTATEA, o abordare noua in relatiile cu tarile membre ale Consiliului Birourilor, in special cu cele care au avut o colaborare dificila cu membrii BAAR, precum Italia. "Trebuie sa acordam o atentie deosebita tarilor in care locuiesc largi comunitati de cetateni romani care circula cu autovehicule inmatriculate in Romania si care, inevitabil, produc  accidente de circulatie pe teritoriul acestor state, precum Italia, Spania, Franta etc." apreciaza Radu MUSTATEA. 

Astfel, este importanta agrearea unor solutii care preced judecarea cazurilor in instante, cum ar fi medierea, procedura obligatorie in Italia din 2010.

O a treia directie de actiune este legata de rolul activ pe care BAAR-ul poate sa il joace in normalizarea pietei RCA, prin dialoguri intre membrii sai. 

Radu MUSTATEA este, in prezent, Membru in Consiliul de Administratie al CARPATICA Asig, functie in care a fost numit la jumatatea lui 2012, cu un mandat de 3 ani. Anterior, Radu MUSTATEA a fost Presedintele Directoratului ASTRA Asigurari, pozitie la care a renuntat pe 1 ianuarie 2012, dupa o perioada de 5 ani.

Licentiat in fizica la Universitatea din Bucuresti, Radu MUSTATEA si-a inceput cariera in industria asigurarilor, in 1994, in cadrul ARDAF, unde a evoluat rapid pana la functia de Director al Sucursalei Bucuresti. Ulterior, s-a alaturat echipei de management a companiei AGI Romania pe care a si condus-o din 2002, ca Director General. De-a lungul carierei, Radu MUSTATEA a reprezentat companiile unde activa in cadrul Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, BAAR, PAID sau in Pool-ul Roman de Asigurare a Riscurilor Atomice. 

 

Sursa: 1asig.ro

Calculator
preţuri asigurăriCalculeaza pret