Dezastrele naturale nu ne ocolesc! Devin romanii mai preocupati de asigurarea caselor?

Cutremurele din ultima perioada, dar si inundatiile din aceasta toamna arata, inca o data, cat de importante sunt asigurarile pentru locuinte. Si daca romanii nu prea s-au inghesuit in prima parte a anului sa-si protejeze casele, in ultimele luni din acest an par sa fi constientizat care sunt riscurile.

Probabil ca seismul care a zguduit Bucurestiul sambata noaptea i-a facut pe multi sa se gandeasca la asigurarea locuintelor si a bunurilor din ele. Cutremurul din zona Vrancea, cu magnitudine de 5,5, a fost cel mai puternic din ultimii 4 ani, dupa cel de magnitudine 5,7 produs la 25 aprilie 2009, a declarat Mircea Radulian, directorul Institutului pentru Fizica Pamantului.Anul acesta, in zona Vrancea s-au mai produs 6 cutremure cu magnitudinea de cel putin 4 grade.

De asemenea, in zona seismica Galati a avut loc o secventa de 187 evenimente seismice, in intervalul 23 septembrie – 5 octombrie 2013, cu magnitudinea ML cuprinsa intre 0.5 si 3.9, conform Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului. Dintre acestea peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade si s-a produs pe 29 septembrie.

Judetul Galati nu a fost ocolit nici de inundatii in aceasta toamna, mii de persoane fiind evacuate din calea apelor.

Mai multe locuinte asigurate pana la finalul anului

„In principiu, ne asteptam ca numarul locuintelor asigurate sa creasca si, in functie de solutiile pe care le vor genera asiguratorii emitenti de polite facultative s-ar putea inregistra si o crestere a subscrierilor din vanzari de polite obligatorii si facultative, cumulat”, au declarat oficialii Allianz-Tiriac Asigurari.

La randul sau, Adrian Marin, CEO-ul GENERALI Romania, a aratat ca la finele anului 2012, 43% din locuinte erau asigurate printr-o polita obligatorie sau una facultativa. „Speram ca gradul de cuprindere in asigurare sa ajunga la finele anului 2014 la macar 50%, dat fiind ca, acum, pot distribui asigurari PAD si companiile de asigurari care sunt autorizate sa vanda asigurari facultative”, a spus el.

„Cu siguranta, vom asista la o crestere a politelor PAD, impulsionata de modificarile aduse legii 260/2008, insa, probabil ca, nu se va ajunge la nivelul din 2011 cand erau peste 800.000 de case asigurate obligatoriu. Pe piata asigurarilor facultative de locuinte, raportat la anul 2012, se va inregistra o usoara crestere de o cifra datorata, in special, subscrierilor realizate inainte de introducerea noilor modificari din luna iulie”, a spus Marin.

Acesta a mai spus ca aplicarea cu consecventa a legislatie in vigoare (penalitati pentru persoanele fizice, care nu au asigurarea in discutie) va defini si trendul pe viitor.

Si Anca Babaneata, directorul general al companiei Gothaer Asigurari estimeaza ca piata va creste cu siguranta si pe cele obligatorii si pe cele facultative, pe termen mediu si lung. Pe termen scurt insa, va exista o scadere a politelor facultative si o crestere a celor obligatorii.

„Comparativ cu anul trecut, nu cred ca vor fi mari diferente pana in luna decembrie 2013. Cu siguranta insa ca numarul politelor obligatorii va fi mult mai mare fata de ce exista la finalul anului trecut”, a spus Babaneata.

Sursa: dailybusiness.ro

Calculator
preţuri asigurăriCalculeaza pret