Cui trebuie sa ma adresez pentru despagubire in cazul unui accident rutier?

In cazul in care ati fost implicat intr-un accident rutier si nu stiti cui trebuie sa va adresati pentru recuperare daunelor survenite, va punem la dispozitie o serie de informatii utile care va vor ajuta in demersurile efectuate pentru deschiderea si finalizarea dosarelor de dauna.

Astfel incat daca sunteti un proprietar/utilizator de vehicule inmatriculate/inregistrate in Romania va puteti adresa:

Locul accidentului

Vehiculul care a provocat acccidentul este inmatriculat in:

Ce fel de asigurare are vehiculul vinovat, valabila la data accidentului pe teritoriul tarii unde a produs accidentul

Cui trebuie sa va adresati

Romania Romania Asigurare obligatorie valabila in Romania. Aceasta asigurare este obligatoriu valabila in Romania si in cele 29 de state din spatiul economic European plus Elvetia, Croatia si Andora. Unii asiguratori pot extinde aceasta acoperire si pentru alte state, iar toate tarile in care asigurarea este valabila sunt inscrise in polita RCA. Direct societatii de asigurare RCA a vinovatului
  Stat membru SEE - altul decat Romania Exemplu: Italia Asigurare RCA/Carte Verde(similara cu RCA-ul nostru din Romania) eliberata de o companie autorizata sa vanda astfel de asigurari in statul in care este inmatriculat vehiculul vinovat. Potrivit directivelor europene, aceasta asigurare trebuie sa fie valabila in toate statele membre SEE, in baza unei prime unice. Biroului de Carte Verde din Romania(BAAR). Acesta va identifica pentru dvs. corespondetul de pe teritoriul Romaniei al societatii de asigurare straine( a vinovatului). Trebuie sa va adresati acestui corespondent pentru a aviza/regulariza dauna. Daca societatea de asigurare nu are corespondent numit pe teritoriul Romaniei, gestionarea dosarului de dauna se face prin BAAR(www.baar.ro)
  Stat din afara SEE, dar semnatar al conventiei de Carte Verde(CV) Exemplu: Turcia Carte Verde(CV) Biroului de Carte Verde din Romania(BAAR). Acesta va identifica pentru dvs. corespondetul de pe teritoriul Romaniei al societatii de asigurare straine( a vinovatului). Trebuie sa va adresati acestui corespondent pentru a aviza/regulariza dauna. Daca societatea de asigurare nu are corespondent numit pe teritoriul Romaniei, gestionarea dosarului de dauna se face prin BAAR(www.baar.ro)
  Stat din afara SEE, si care NU este semnatar al conventiei de Carte Verde(CV) Exemplu: SUA Asigurarede frontiera, incheiata la intrarea pe teritoriul unui stat membru al SEE(inclusiv Romania) NOTA - Documentul de asigurare de frontiera este foarte asemanator cu documentul de asigurare de Carte Verde Societatii de asigurare care a eliberat asigurarea de frontiera a vinovatului, care va deschide dosar de dauna. Daca nu cunoasteti societatea care a eliberat asigurarea de frontiera a vinovatului va puteti adresa BAAR(www.baar.ro) care va incerca sa identifice pentru dvs. care este aceasta societate.
    Pe teritoriul unui stat membru SEE sunt acceptate 2 tipuri de documente de asigurare valabila: 1.Asigurarea Carte Verde eliberata de statul membru al Sistemului Carte Verde din care provine acel vehicul. SAU 2.Asigurare de frontiera - este practicata de asiguratorii autorizati din statele membre ale SEE si are un scop de acoperire prin asigurare a riscurilor de raspundere civila pentru vehiculele care apartin altui stat si care patrund pe teritoriul Romaniei/sau altui stat membru SEE fara a avea asigurare RCA/Carte Verde sau a caror asigurare expira in perioada sederii in Romania/SEE. Dupa intrarea in vigoare a Acordului multilateral pentru Romania, pentru vehiculele care au locul obisnuit de stationare intr-un stat membru din SEE, inclusiv Elvetia, eliberarea asigurarii de frontiera nu mai este valabila. Daca cumva se constata ca vehiculul vinovat nu a avut o asigurare de frontiera valabila la data accidentului, atunci va puteti adresa FPVS(Fondul de Protectie a Victimelor Strazii din Romania www.fpvs.ro)
Stat membru al SEE, altul decat Romania Stat membru SEE Exemplu: Italia Asigurare RCA/Carte Verde, eliberata de o companie autorizata sa vanda astfel de asigurari in statul in care este inmatriculat vehiculul vinovat. Potrivit directivelor europene, aceasta asigurare trebuie sa fie valabila in toate statele membre SEE in baza unei prime unice. Direct societatii de asigurare a vinovatului. Daca societatea de asigurare este straina, mai usor pentru dvs.(din motive de comunicare sau mai ales in situatia in care statul in care a avut loc accidentul este altul decat statul in care este inmatriculat vehiculul, chiar daca ambele sunt membre SEE) este sa va adresati FPVS din Romania(www.fpvs.ro) cat mai repede posibil. FPVS va identifica pentru dvs. reprezentantul de despagubiri de pe teritoriul Romaniei al societatii de asigurare RCA straine(a vinovatului). Trebuie sa va adresati acestui reprezentant de despagubiri pentru a aviza dauna. Daca se dovedeste ca vinovatul nu a avut asigurare valabila, la data accidentului, atunci gestionarea se va face prin FPVS.
  Stat din afara SEE, dar semnatar al conventiei de Carte Verde(CV) Exemplu: Turcia Carte Verde(CV) Biroului National de Carte Verde din statul in care a avut loc accidentul(de stiut: datele de contact ale tuturor Birourilor Nationale de Carte Verde se regasesc si pe polita dvs. RCA) Acesta va identifica pentru dvs. corespondentul Carte Verde de pe teritoriul statului in care a avut loc accidentul al societatii de asigurare straine(a vinovatului). Trebuie sa va adresati acestui corespondent pentru a aviza/regulariza dauna.
  Stat din afara SEE si care NU este semnatar al conventiei de carte verde(CV) Exemplu: SUA Asigurarea de frontiera, incheiata la intrarea pe teritoriul unui stat membru al SEE(inclusiv Romania) Societatii de asigurare de frontiera straine(a vinovatului), care este o societate de asigurare dintr-un stat membru SEE. Daca nu este identificata o asigurare RCA de frontiera valabila la data accidentului atunci cazul poate fi avizat FPVS(www.fpvs.ro) care in calitate de Organism de Compensare, va regulariza dauna in numele si pentru Fondul de Garantare din tara accidentului, pe baza legislatiei aplicabile in tara accidentului.
Stat din afara SEE dar semnatar al Conventiei de Carte Verde(CV) Stat membru SEE Exemplu: Italia Carte Verde(CV) Biroului National de Carte Verde din statul in care a avut loc accidentul(de stiut: datele de contact ale tuturor Birourilor Nationale de Carte Verde se regasesc si pe polita dvs. RCA) Acesta va identifica pentru dvs. corespondentul Carte Verde de pe teritoriul statului in care a avut loc accidentul al societatii de asigurare straine(a vinovatului). Trebuie sa va adresati acestui corespondent pentru a aviza/regulariza dauna.
  Stat din afara SEE, dar semnatar al Conventiei de Carte Verde(CV) Exemplu: Turcia Carte Verde(CV) Biroului National de Carte Verde din statul in care a avut loc accidentul(de stiut: datele de contact ale tuturor Birourilor Nationale de Carte Verde se regasesc si pe polita dvs. RCA) Acesta va identifica pentru dvs. corespondentul Carte Verde de pe teritoriul statului in care a avut loc accidentul al societatii de asigurare straine(a vinovatului). Trebuie sa va adresati acestui corespondent pentru a aviza/regulariza dauna.
  Stat din afara SEE si care NU este semnatar al Conventiei de Carte Verde(CV) Exemplu: SUA   Societatii de asigurare straine(a vinovatului), societatii de asigurare locale care a eliberat o asigurare RCA pentru acel vehicul sau, in lipsa unei asigurari RCA/CV sau de frontiera valabila la data accidentului, Fondului de Garantare din tara accidentului, in cazul in care un astfel de Fond exista si intervine in astfel de cazuri(adica daca acorda protectie/garantie/despagubiri rezidentilor din alte state - in cazul nostru rezidentilor din Romania)
Stat din afara SEE si care NU este semnatar al Conventiei de Carte Verde(CV) Stat mebru SEE Exemplu: Italia O asigurare acceptata/recunoscuta in conformitate cu legislatia statului in care a avut loc accidentul. NOTA - Asigurarile RCA/CV de frontiera eliberate de catre asiguratorii RCA din state semnatare ale Conventiei CV, in mod normal, nu au valabilitate teritoriala si in tari terte sistemului Carte Verde(sistem care include tarile membre SEE si implicit tarile mebre UE). Societatii de asigurare a vinovatului, care a eliberat asigurarea acceptata/recunoscuta in conformitate cu legislatia statului in care a avut loc accidentul.
  Stat din afara SEE dar semnatar al Conventiei de Carte Verde(CV) Exemplu: Turcia O asigurare acceptata/recunoscuta in conformitate cu legislatia statului in care a avut loc accidentul. NOTA - Asigurarile RCA/CV de frontiera eliberate de catre asiguratorii RCA din state semnatare ale Conventiei CV, in mod normal, nu au valabilitate teritoriala si in tari terte sistemului Carte Verde(sistem care include tarile membre SEE si implicit tarile mebre UE). Societatii de asigurare a vinovatului, care a eliberat asigurarea acceptata/recunoscuta in conformitate cu legislatia statului in care a avut loc accidentul.
  Stat din afara SEE si care NU este semnatar al Conventiei de Carte Verde(CV) Exemplu: SUA O asigurare acceptata/recunoscuta in conformitate cu legislatia statului in care a avut loc accidentul. Societatii de asigurare a vinovatului, care a eliberat asigurarea acceptata/recunoscuta in conformitate cu legislatia statului in care a avut loc accidentul.

 

Calculator
preţuri asigurăriCalculeaza pret

Discuta pe Forum

Anvelope Iarna, Anvelope Vara - IEFTINE


Informatii in caz de accident, Cui ma adresez in caz de accindet, Cine ma despagubeste in caz de accident, Dosar de dauna, Pagubit in accident rutier